26 sty 2009

48. ryżanka z czerwonego ryżu wg 5 przemian



składniki:
1,5 litra wrzątku ogień
2 marchewki ziemia
2 pietruszki ziemia
kawałek selera ziemia
5 łyżek oleju lnianego ziemia
mała cebulka metal
por metal
kawałek kombu woda
ocet jabłkowy drzewo
szczypta słodkiej papryki ogień
szklanka czerwonego ryżu ziemia


do wrzątku wrzucić marchew, pietruszkę i selera. z kilkuminutowym odstępem dodawać kolejno elementy: metalu (cebula por) i wody (kombu). dodać przemianę drzewa - kilka kropli octu i po przerwie ogień czyli szczypta słodkiej papryki. gotować na małym ogniu pod przykryciem. wsypać ryż i gotować do miękkości. wyjąć warzywa (marchew, pietrucha i seler), zmiksować je (oprócz pora) i ponownie dodać do zupy. wyjąc też kombu. do ugotowanej zupy dodać olej.

moja propozycja

3 komentarze:

kasiaaaa24 pisze...

Ale oryginalnie podany przepis :) Ja póki co czerwony ryż znajduję tylko w internetowych sklepach. A brzmi ciekawie :)

Waniliowa Chmurka pisze...

Nie wiedziałam,że istnieje coś takiego jak czerwony ryż!:O
:)
Uwielbiam ryżankę,więc to świetna alternatywa:)
www.waniliowachmurka.blox.pl-wpadnij!:)

Gosia Oczko pisze...

Świetny przepis! Dieta 5 przemian zawsze mnie fascynowała, ale nigdy jakoś bardziej tego nie zgłębiłam.

No i czerwony ryż! Nigdy nie jadłam.

Dzięki za pomysł! :)

pozdrówka!