8 sty 2009

38. pasta jęczmienna

składniki:
pół szklanki jęczmienia (nie ugotowanego)
4 łyżki oliwy
4 łyżki soku pomidorowego
ząbek czosnku
1 łyżeczka dowolnej przyprawy. ja dałam taką
w składzie: bazylia, oregano, kminek, lubczyk, tymianek, rozmaryn, koperek, melisa, koper włoski, anyż, estragon

jęczmień
gotujemy do miękkości z dwoma łyżkami oliwy w 700 ml wody. po ugotowaniu i przestudzeniu mielimy. dodajemy zmiażdżony czosnek i pozostałe składniki, dokładnie mieszamy. smacznego :)

3 komentarze:

Dobromiła pisze...

Ciekawe, muszę wypróbować. Uwielbiam takie smarowidła.

Liska pisze...

To coś dla mnie, bo pasty wegetariańskie uwielbiam na codzień i od święta.

andzia-35 pisze...

Ciekawa propozycja:-)Pozdrawiam serdecznie:))