31 sty 2009

51. bułeczki postne - fastelavensboller *


składniki
100 g. masła
600 g. mąki drobnej orkiszowej
100 ml fruktozy
1 łyżeczka kardamonu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
350 ml mleka/dałam sojowe
50 g drożdży


wymieszać masło z większą częścią mąki. dodać cukier, kardamon i proszek do pieczenia. rozdrobnij drożdże w ciepłym mleku i wlej do mieszanki mącznej. dodaj resztę mąki i wymieszaj na gładkie, lekko kleiste ciasto. pozostaw do wyrośnięcia (jeśli będzie zbyt kleiste dodaj więcej mąki). powinno wyrosnąć ok. jeszcze raz tak duże. uformuj bułeczki i posmaruj białkiem. piecz ok.12-15 minut w temperaturze 225 stopni. Gdy wystygną ozdób w/g. własnego uznania.
_______________________________
* przepis z netu, dział kuchni norweskiej

1 komentarz:

ugotujmy pisze...

jakie ładne te bułeczki!(: