składniki:
1 szklanka suchego grochu
3 szklanki wody
1/4 łyżeczki cynamonu
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka kminku*
3/4 łyżeczki soli
2-3 łyżki mąki
groch namoczyć na noc a następnie zmielić przez maszynkę do mięsa. wszystkie składniki wymieszać, uformować kulki wielkości orzechów włoskich. smażyć w głębokim oleju na złoto. my jedliśmy z ryżem i sałatką po żydowsku (z kapusty kwaszonej).
przepis z ksiażki naturalna kuchnia wegetariańska carolin mueller pawlak
_____________________
* nie daje kminku bo organicznie nie cierpię.
Karpatka z biszkoptem
4 dni temu
6 komentarzy:
Wiesz co, tez niecierpiałam kminku. Ale tej zimy starsznie mi zasmakował. Może pora spróbować czy przypadkiem nie stał się lepszy? :D
a to nie powinien byc przypadkiem groch włoski /cieciorka ?:)
Ewa, taki przepis był
z cieciorki zrobię innym razem
no cóż jakiego by grochu nie użyć i tak wychodzi super :)
pozdrawiam
no własnie, cieciorka/ciecierzyca powinna być. w ogóle mam wrażenie że przepis (czyt. książka?) źle przetłumaczony bo też zamiast kminku (fuj fujjj) powinien być kmin rzymski. dobrze do falafela/falafla dodać jeszcze trochę kolendry, proszku do pieczenia i soku z cytryny. pozdrawiam!
Falafel najlepszy z nalesnikami, + swieze ogorki i pomidory pokrojone w gruba kostke i podane a'la omlet. Do ciasta nalesnikowego koniecznie szczypiorek, natka pietruszki, a w sezonie platki nasturcji!!!
Prześlij komentarz