9 sty 2009

40. falafel

składniki:
1 szklanka suchego grochu
3 szklanki wody
1/4 łyżeczki cynamonu
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka kminku*
3/4 łyżeczki soli
2-3 łyżki mąki

groch namoczyć na noc a następnie zmielić przez maszynkę do mięsa. wszystkie składniki wymieszać, uformować kulki wielkości orzechów włoskich. smażyć w głębokim oleju na złoto. my jedliśmy z ryżem i sałatką po żydowsku (z kapusty kwaszonej).
przepis z ksiażki naturalna kuchnia wegetariańska carolin mueller pawlak
_____________________
* nie daje kminku bo organicznie nie cierpię.

6 komentarzy:

Hanna Mi pisze...

Wiesz co, tez niecierpiałam kminku. Ale tej zimy starsznie mi zasmakował. Może pora spróbować czy przypadkiem nie stał się lepszy? :D

Faza Grawitacji pisze...

a to nie powinien byc przypadkiem groch włoski /cieciorka ?:)

twojadoula pisze...

Ewa, taki przepis był
z cieciorki zrobię innym razem

Faza Grawitacji pisze...

no cóż jakiego by grochu nie użyć i tak wychodzi super :)
pozdrawiam

Anonimowy pisze...

no własnie, cieciorka/ciecierzyca powinna być. w ogóle mam wrażenie że przepis (czyt. książka?) źle przetłumaczony bo też zamiast kminku (fuj fujjj) powinien być kmin rzymski. dobrze do falafela/falafla dodać jeszcze trochę kolendry, proszku do pieczenia i soku z cytryny. pozdrawiam!

Anonimowy pisze...

Falafel najlepszy z nalesnikami, + swieze ogorki i pomidory pokrojone w gruba kostke i podane a'la omlet. Do ciasta nalesnikowego koniecznie szczypiorek, natka pietruszki, a w sezonie platki nasturcji!!!