27 sty 2009

49. jęczmień z rzepą i soczewicą


składniki:
szklanka suchego jęczmienia
3 łyżki oleju lnianego
pół szklanki zielonej soczewicy
duża biała rzepa
dwie średnie marchewki
odrobina świeżotartej gałki muszkatołowej
średnia cebula
olej z pestek winogron

jęczmień zalać 3 szklankami wody, dodać olej lniany i gotować do miękkości. ok 1,5h na małym ogniu. soczewicę zalać 2 szklankami wody, gotować ok 45 minut. na oleju z pestek winogron zeszklić cebulę, dodać startą marchew i rzepę (na grubych oczkach) i dusić dodając nieco wody. do podduszonych warzyw dodać soczewicę z resztką wody w której się gotowała, zetrzeć gałkę, chwilę razem podgrzewać.
na talerzu położyć jęczmień, na niego nałożyć wariację warzywną i zjeść

3 komentarze:

ugotujmy pisze...

strasznie lubię kaszę jęczmienną i soczewicę. więc to połączenie musi byc pyszne. (-:

agnieszka pisze...

tu użyłam jęczmienia w ziarnie, nie w postaci kaszy

Anonimowy pisze...

Dziekuje za przepis. Pierwszy raz w zyciu jadlam jeczmien , i w zyciu bym nie pomyslala ze jest taki pyszny!!! A polaczenie soczwicy z marchewka i rzepa jest wspaniale ....chyba za sprawa rzepy. Nie jestem wegetarianka ....to danie jest rewelacyjne!!!!