składniki:
ciasto
400g mąki orkiszowej białej
1 łyżeczka soli
3 łyżki fruktozy/może być cukier
1 łyżeczka suszonych drożdży
3 łyżki oleju z pestek winogron
1 jajko
125 ml ciepłego mleka/dałam sojowe
125 ml ciepłej wody
farsz
3 łyżki roztopionego masła
3 łyżki brązowego cukru
1 łyżka cynamonu
do miski wsypać mąkę, sól, cukier i drożdże. wymieszać z tłuszczem i zrobić wgłębienie. w oddzielnej misce rozmieszać jajko z wodą i mlekiem i dodać do mąki. mieszać a następnie zagniatać ok 5 minut w razie potrzeby dodając mąkę. nasmarować miskę olejem, uformowane w kulę ciasto również, włożyć do miski, przykryć, odstawić na ok 2 godziny.
ciasto rozwałkować na grubość ok 5mm (wyszedł mi placek o wymiarach 25x60 cm). posmarować roztopionym masłem. wysypać wymieszanym wcześniej z cukrem cynamonem. dokładnie zwijać w rulonik i kroić na ok. centymetrowe kawałki - świetnie sprawdza się tu nożyk do pizzy. przekładać ślimaczki do papierowych foremek na muffiny, zostawić do wyrośnięcia na ok 30 minut.
piec rozgrzać na 200 stopni, piec ok. kwadrans.
_______________
oryginalny przepis zawiera rodzynki i mieści się w książce elizabeth wolf - cohen kuchnia żydowska
ciasto
400g mąki orkiszowej białej
1 łyżeczka soli
3 łyżki fruktozy/może być cukier
1 łyżeczka suszonych drożdży
3 łyżki oleju z pestek winogron
1 jajko
125 ml ciepłego mleka/dałam sojowe
125 ml ciepłej wody
farsz
3 łyżki roztopionego masła
3 łyżki brązowego cukru
1 łyżka cynamonu
do miski wsypać mąkę, sól, cukier i drożdże. wymieszać z tłuszczem i zrobić wgłębienie. w oddzielnej misce rozmieszać jajko z wodą i mlekiem i dodać do mąki. mieszać a następnie zagniatać ok 5 minut w razie potrzeby dodając mąkę. nasmarować miskę olejem, uformowane w kulę ciasto również, włożyć do miski, przykryć, odstawić na ok 2 godziny.
ciasto rozwałkować na grubość ok 5mm (wyszedł mi placek o wymiarach 25x60 cm). posmarować roztopionym masłem. wysypać wymieszanym wcześniej z cukrem cynamonem. dokładnie zwijać w rulonik i kroić na ok. centymetrowe kawałki - świetnie sprawdza się tu nożyk do pizzy. przekładać ślimaczki do papierowych foremek na muffiny, zostawić do wyrośnięcia na ok 30 minut.
piec rozgrzać na 200 stopni, piec ok. kwadrans.
_______________
oryginalny przepis zawiera rodzynki i mieści się w książce elizabeth wolf - cohen kuchnia żydowska
4 komentarze:
O mniam! Cynamonowe muszą być pyszniutkie:) Smakowicie wyglądają:)
Pycha,pycha!
Obawiam się ,że nie mogłabym im się oprzeć,gdybymz zrobiła:)
www.waniliowachmurka.blox.pl-zapraszam serdecznie
Pozdrówka!
Robiłam kilka dni temu i jeszcze nie zdążyłam wystawić na blogu, a tu proszę :) Uwielbiam je.
Przepysznie wyglądają
Ja też bardzo lubię piec z mąki orkiszowej
Prześlij komentarz