10 sty 2009

41. batony z płatków owsianych, wariant bez jaj.


składniki:
2 szklanki płatków owsianych
1/4 szklanki mąki orkiszowej drobnej
2 czubate łyżki brązowego cukru
4 łyżki sezamu, siemienia lnianego i mąki orzechowej*
125 ml miodu
pół szklanki wiórków kokosowych
200 ml oleju (dałam z pestek winogron)
125 ml gorącej wody

płatki, mąkę, sezam, siemię, mąkę orzechową i miód wymieszać. wiórki zalać wodą i dobrze zmiksować. dodać olej i dokładnie wymieszać. dodać do płatków i znów mieszać i mieszać. blachę wyłożyć pergaminem. na pergamin wyłożyć masę. masie nadać nożem kształt batonów poprzez krojenie. piec 20 min w 200 stopniach.
___________
* mąkę orzechową dodaje teraz w zasadzie wszędzie gdzie się da bo nie wiem co z nią zrobić.

4 komentarze:

Anna Marta pisze...

Czy zamiast maki orzechowej moze byc jakas inna? Mmm, zdrowe i smaczne. :)

agnieszka pisze...

mąki orzechowej nie musi być wcale. a zamiast orkiszowej pszenna

Anna Marta pisze...

Dziekuje! Wyprobuje. :)

majana pisze...

Mniam, wyglądają pyszniutko takie batoniki!:) jeszcze nie robiłam. Muszą być pyszne i pożywne :)