składniki:
3 litry wrzątku
ogień
3 marchewki
ziemia
2 pietruszki
ziemia
kawałek selera
ziemia
5 łyżek oleju z pestek winogron
ziemia
5 ziemniaków
ziemia
ząbek czosnku
metal
por
metal
kilka ziaren ziela angielskiego i pierzu
metal
szczypta majeranku
metal
125 g suchej czarnej fasoli
woda
kilka kropel octu jabłkowego
drzewo
szczypta rozmarynu
ogień
fasolę namoczyć na noc. rano wypłukać, gotować do miękkości. do wrzątku wrzucić pietruszkę i selera. marchew zetrzeć na grubych oczkach, ziemniaki pokroić w kostkę. ziemniaki i marchew podsmażać ok 5 minut na oleju. do wywaru dodać przemianę metalu (czosnek, pora, majeranek, ziele i pieprz). w następnej kolejności dodać ugotowaną, odcedzoną fasolę. po kilku minutach dodać kilka kropli octu jabłkowego, a po kolejnej przerwie usmażone ziemniaki z marchwią.
1 komentarz:
Taką zupkę to bym chętnie zjadła. Widziałam ostatnio na targu czarną fasolkę i zastanawiałam się co by można z niej upitrasić:-)
Prześlij komentarz