1 sty 2009

33. sufganiyot*


składniki:
1 łyżka suszonych drożdży (7 g paczka)
500 g mąki orkiszowej drobnej
1/2 łyżeczki soli
4 łyżki brązowego cukru
300 ml ciepłego mleka (dałam sojowe)
4 żółtka
3 łyżki oleju z pestek winogron
dżem, dałam z czarnej porzeczki
do smażenia olej z pestek winogron

ze wszystkich składników poza dżemem zagnieść ciasto. odstawić na 2 h. zagnieć ponownie, w razie potrzeby dodać mąki. formować kulki wielkości jajka, nadziewać dżemem. zostawić do wrośnięcia na ok 20 minut. na głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz, smażyć każdy pączek ok 3 minuty. odsączyć.
wg przepisu oryginalnego pączki napełniane są dżemem po usmażeniu i odtaczane w cukrze
przepis z książki kuchnia żydowska elizabeth wolf - cohen
__________________
* pączki

1 komentarz:

Majana pisze...

Och, pączusie ! :)) moje dziecię lubi pączki, szczególnie z dżemem rózanym:)
Pozdrawiam