14 sty 2009

44. jaglana zupa ze śliwkami




składniki:
pół szklanki suszonych śliwek*
180 g kaszy jaglanej suchej
3 łyżki masła
1 łyżeczka cynamonu
szczypta kardamonu
łyżka miodu (dałam akacjowy)

kaszę wsypać do garnka i chwilę prażyć. zalać 1,5 l wody, dodać pokrojone na kawałki śliwki, cynamon, masło, kardamon. zupa ma charakter medytacyjny jako że należy ja stale mieszać. można wtedy oddać się różnym fantazją. zupa jest ugotowana po ok. kwadransie. dodałam miodu, bo była zbyt wytrawna
___________________
*polecam śliwki z własnego suszenia, sklepowe mają zazwyczaj siarkę.

3 komentarze:

Majana pisze...

Swietna zupa! Coś dla mnie! Lubię kaszę jaglaną, lubię śliwki suszone, zupka na pewno by mi smakowała. Wygląda super! :)

Anna Marta pisze...

Mi tez pewnie by smakowala. Lubie takie polaczenia. :)

Anonimowy pisze...

Super przepis! Samo zdrowie ;-).struni