składniki:
2 szklanki płatków owsianych
1/4 szklanki mąki orkiszowej drobnej
2 czubate łyżki brązowego cukru
4 łyżki sezamu, siemienia lnianego i mąki orzechowej*
125 ml miodu
pół szklanki wiórków kokosowych
200 ml oleju (dałam z pestek winogron)
125 ml gorącej wody
płatki, mąkę, sezam, siemię, mąkę orzechową i miód wymieszać. wiórki zalać wodą i dobrze zmiksować. dodać olej i dokładnie wymieszać. dodać do płatków i znów mieszać i mieszać. blachę wyłożyć pergaminem. na pergamin wyłożyć masę. masie nadać nożem kształt batonów poprzez krojenie. piec 20 min w 200 stopniach.
___________
* mąkę orzechową dodaje teraz w zasadzie wszędzie gdzie się da bo nie wiem co z nią zrobić.
2 szklanki płatków owsianych
1/4 szklanki mąki orkiszowej drobnej
2 czubate łyżki brązowego cukru
4 łyżki sezamu, siemienia lnianego i mąki orzechowej*
125 ml miodu
pół szklanki wiórków kokosowych
200 ml oleju (dałam z pestek winogron)
125 ml gorącej wody
płatki, mąkę, sezam, siemię, mąkę orzechową i miód wymieszać. wiórki zalać wodą i dobrze zmiksować. dodać olej i dokładnie wymieszać. dodać do płatków i znów mieszać i mieszać. blachę wyłożyć pergaminem. na pergamin wyłożyć masę. masie nadać nożem kształt batonów poprzez krojenie. piec 20 min w 200 stopniach.
___________
* mąkę orzechową dodaje teraz w zasadzie wszędzie gdzie się da bo nie wiem co z nią zrobić.
4 komentarze:
Czy zamiast maki orzechowej moze byc jakas inna? Mmm, zdrowe i smaczne. :)
mąki orzechowej nie musi być wcale. a zamiast orkiszowej pszenna
Dziekuje! Wyprobuje. :)
Mniam, wyglądają pyszniutko takie batoniki!:) jeszcze nie robiłam. Muszą być pyszne i pożywne :)
Prześlij komentarz