6 sty 2009

37. czarna fasolowa wg 5 przemian


składniki:
3 litry wrzątku ogień
3 marchewki ziemia
2 pietruszki ziemia
kawałek selera ziemia
5 łyżek oleju z pestek winogron ziemia
5 ziemniaków ziemia
ząbek czosnku metal
por metal
kilka ziaren ziela angielskiego i pierzu metal
szczypta majeranku metal
125 g suchej czarnej fasoli woda
kilka kropel octu jabłkowego drzewo
szczypta rozmarynu ogień

fasolę namoczyć na noc. rano wypłukać, gotować do miękkości. do wrzątku wrzucić pietruszkę i selera. marchew zetrzeć na grubych oczkach, ziemniaki pokroić w kostkę. ziemniaki i marchew podsmażać ok 5 minut na oleju. do wywaru dodać przemianę metalu (czosnek, pora, majeranek, ziele i pieprz). w następnej kolejności dodać ugotowaną, odcedzoną fasolę. po kilku minutach dodać kilka kropli octu jabłkowego, a po kolejnej przerwie usmażone ziemniaki z marchwią.

1 komentarz:

andzia-35 pisze...

Taką zupkę to bym chętnie zjadła. Widziałam ostatnio na targu czarną fasolkę i zastanawiałam się co by można z niej upitrasić:-)