3 sty 2009

34.kupuśniak wg 5 przemian

składniki:
3 litry wrzątku ogień
3 marchewki ziemia
2 pietruszki ziemia
kawałek selera ziemia
5 łyżek oleju rzepakowego ziemia
5 ziemniaków ziemia
ząbek czosnku metal
por metal
kilka ziaren ziela angielskiego i pierzu metal
szczypta majeranku metal
łyżeczka tamari* woda
0,5 kg kapusty kwaszonej drzewo
szczypta rozmarynu ogień

do wrzątku wrzucić marchew, pietruszkę, selera, wlać olej. ziemniaki pokroić w kostkę i ugotować w oddzielnym garnku. z kilkuminutowym odstępem dodawać kolejno elementy: metalu (ziele, pierz, majeranek, por) i wody (tamari). kapustę pokroić, wrzucić do zupy. gotować na małym ogniu. dodać rozmaryn, a następnie ugotowane wcześniej, odcedzone ziemniaki. wyjąć warzywa (marchew, pietrucha i seler), zmiksowac je (oprócz pora) i ponownie dodać do zupy.
___________________
*tamari - SOS SOJOWY płynna przyprawa uzyskiwana przy wyrobie miso. nie zawiera pszenicy.

2 komentarze:

Majana pisze...

Jak ja lubię kapuśniak! :) Dawno nie jadłam.

margot pisze...

Hm ,taki kapuśniak to bym chętnie zjadła