składniki:
1 mała kapusta pekińska ziemia
1 średnia cukinia ziemia
30 dag pieczarek ziemia
4 łyżki oleju lnianego ziemia
pół szklanki pestek słonecznika ziemia
1 średnia cebula metal
1 ząbek czosnku metal
pół szklanki fasolki mung woda
ocet jabłkowy drzewo
papryka słodka ogień
500 ml wrzątku ogień
300 g ryżu trójkolorowego* metal
kolejne danie gotowane wg 5 przemian
fasolkę mung ugotować, nie wymaga wcześniejszego moczenia. do wrzątku dodać olej a następnie wrzucić: drobno pokrojoną kapustę pekińską, pieczarki w plasterkach, słonecznik, cukinię pokrojoną w kostkę. dusić. dodać zmiażdżony czosnek i pokrojona drobno cebulę. następne po ok 2-3 minutach wrzucić gotowana oddzielnie fasolkę mung i wlać pół szklanki zimniej wody. gdy część wody odparuję dodajemy 2-3 krople octu jabłkowego z przemiany drzewa. po kolejnej przerwie szczypta słodkiej papryki z przemiany ognia. gdy całość stanie się gęsta podawać z ugotowanym oddzielnie ryżem
________________________
*ryż trójkolorowy: ryż brązowy okrągły, ryż czarny, ryż czerwony
Karpatka z biszkoptem
5 dni temu
2 komentarze:
Brzmi ciekawie ale co z olejem? widze go w skladnikach a w przepisie jest wrzucenie warzyw na wrzatek:)
Wg 5 przemian wg B. Temelie moznaby zaczac od oleju na ktory kolejno sie wrzuca cebule i inne warzywka, ryż, fasolę i potem resztę :) pozdrawiam
może i fajny przepis ale nie zgadzam się z tym olejem lnianym aby go dodać do wrzątku!chyba że zastosujemy inny olej.
Olej lniany stosuje się na zimno przecież trzyma się go też specjalnie w lodówce.
Spróbuję tego przepisu ale np.z olejem z pestek winogron.
Ala
Prześlij komentarz