duza garść grzybów suszonych
0,5 kg pieczarek
ziele angielskie
pieprz w ziarnach
3 ząbki czosnku
liście laurowe
szczypta kozieradki
olej z pestek winogron
olej rzepakowy
kapustę pokroić i zalać dużą ilością wody, dodac olej rzepakowy (daję na oko ale myślę, że ze 4 duze łyzki) i gotować na małym ogniu. grzyby suszone gotować do miękkości. pieczarki pokroić, obsmażyć na oleju z pestek winogron. do kapusty raz na jakiś czas dodać przyprawę wymienioną na liście składników przepisu. grzyby suszone odcedzić pokroić. gdy kapusta zmieni kolor z surowego na gotowany dodac grzyby i pieczarki (też grzyby ;) i gotować dalej. ja gotuję ok 3 dni, jak się robi niebezpiecznie dolewam wody ale zwykleleje jej tyle, że nie ma konieczności dolewki.
_____________________
* dwie cięzarne werbalnie wyraziły, że bardzo smaczny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz