7 gru 2008

17.ciasto miodowe - lekach*


składniki:
280 g mąki pszennej z pełnego przemiału
2 łyzeczki proszku do pieczenia
1/2 łyzeczki sody
1/4 lyzeczki soli
1 duza lyzka przyprawy do piernika**
2 jaja
100 cukru
125 g roztopionego masła
125 g miodu
2 lyzki rumu
125 ml mocnej czarnej kawy

mąkę wymieszać z sodą, solą, proszkiem i przyprawą. jajka i cukier ubijać do uzyskania kremowej konsystencji. stopniowo dodawać olej, miód, rum i kawę. gdy masa będzie gładka dodać mąkę. ciasto jest rzadkie i tak ma być :) piec ok godzinę w 180 stopniach. po włozeniu patyczka mają na nim zostać okruchy. ciasto najlepiej smakuje 2-3 dni po upieczeniu.

______________________
*lekach- żydowskie ciasto podawane na Rosz- Haszana. wprawdzie zaraz Chanuka ale spokojnie, można piec i jeść.
** w oryginale zamiast przyprawy piernikowej jest: 1 lyzeczka mielonego cynamonu i 1/4 łyzeczki mielonych goździków. sa tez orzechy włoskie 55 g, rodzynki 55 g i imbir w syropie - ale owych składników nie miałam w domu.
oryinalny przepis pochodzi z ksiązki kuchnia żydowska elizabeth wolf-cohen

Brak komentarzy: