składniki:
2 tabliczki gorzkiej czekolady
4 łyżki mocnej kawy
6 jaj
60 g cukru
konfitura z czarnej porzeczki
2 łyżki syropu klonowego (plus szklanka wody - do nasączenia ciasta)
bita śmietana do dekoracji.
czekoladę połamać, wrzucić do rondelka, wlać kawę i rozpuścić na małym ogniu. żółtka ubić z cukrem. powoli dodawać przestudzoną masę czekoladową. białka ubić na sztywną pianę. ostrożnie wymieszać z masą czekoladowo - żółtkową. piecyk nagrzać na 180 stopni. blachę wyłożyć pergaminem, rozprowadzić równo ciasto. piec ok 15-20 minut, do momentu kiedy ciasto dotknięte palcem zaczyna sprężynować. przestudzone przekroić, obie części nasączyć syropem klonowym (2 łyżki na szklankę ciepłej wody). następnie jedną połowę posmarować konfiturą porzeczkową, przykryć druga połową. pokroić w kostkę, udekorować bitą śmietaną.
Karpatka z biszkoptem
5 dni temu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz