4 duze marchewki
2 jajka
szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
1 łyzeczka proszku do pieczenia
10 dag masła
125 g brązowego cukry
2 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
15 dag daktyli
daktyle zalać wrzątkiem, zmielić na papkę. marchewki obrać, zetrzeć na drobnych oczkach. jajka ubić z masłem na gładką masę. dodać proszek do pieczenia i makę, wymieszać. dodać daktyle i cukier, wymieszać. dodać ziele i marchewkę, wymieszać. ciasto wychodzi dosyć gęste. piec ok 60-80 minut w 180 stopniach.
_____________________________*Ziele angielskie – owoce korzennika lekarskiego (drzewa pimentowego, Pimenta dioica), służące jako przyprawa. Znane także pod nazwami: pieprz angielski, pieprz pachnący, piment, pieprz goździkowy, nowe korzenie. Niedojrzałe owoce zrywa się i suszy. Mają czerwono-brunatną barwę, chropowatą powierzchnię, kulisty smak pieprzu a zapach goździków.Zapach pochodzi od olejku pimentowego, którego głównym składnikiem jest taka sama substancja, jaką zawiera olejek goździkowy - eugenol. W zielu angielskim oprócz olejku znajdują się: żywica, garbniki, cukier, kwas jabłkowy i kwas gallusowy. Za najlepsze uważa się gatunki sprowadzane z Jamajki, Barbadosu i Kuby.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz