27 lis 2008

10. szarlotka z kruszonką

składniki:
ciasto: 35 dag maki drobnej orkiszowej, 20 dag masła, 5 dag brązowego cukru, 2 jajka
nadzienie*: 4 duze jabłka, 2 łyzki cynamonu, 2 lyzki masła, łyzka mąki kukurydzianej.
kruszonka: 8 dag mąki orkiszowej drobnej, 8 dag płatków owsianych, 12 dag masła, 10 dag brązowego cukru, 1 łyzeczka cynamonu.

ciasto: zagnieść składniki
nadzienie: jabłka obrać, pokroić na małe kawałki, dusić z masłem i cynamonem. zaprzestać duszenia gdy zaczną się rozpadać.
kruszonka: mąkę wymieszać z cukrem, cynamonem i płatkami. dodać masło. posiekać.
ciasto włożyć do formy gdzie czeka już na nie pergaminem. posypać mąką kukurydzianą (sos z owoców nie zaleje wtedy nadmiernie ciasta). wyłożyć jabłkami, posypać kruszonką. piec ok 40 min w temperaturze 180 stopni.
__________________________
* nadzienie moze być dowolne. piekłam to ciasto nadziane: malinami, gruszkami, czarnymi porzeczkami, jagodami.



1 komentarz:

agnieszka pisze...

doskonałe! jestem uczulona na mąke pszenną, więc przepis w sam raz dla mnie. A poza tym na prawdę bardzo smaczne:-)