26 lis 2008

9. biszkopt ryżowy z bitą śmietaną

6 jaj
6 łyzek brązowego cukru
6 łyzek mąki ryzowej
2 łyzki wiórków kokosowych
2 łyzki syropu klonowego
500 ml śmietanki kremówki
gorzka czekolada do starcia

żółtka ubić z cukrem na kogiel-mogiel. dodać mąkę i wiórki, wymieszać. białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z masą. blachę z piekarnika wyłozyć papierem do pieczenia. rozprowadzić na niej ciasto i wstawić do ciepłego piecyka. piec ok 20 min w 180 stopniach. po przestudzeniu przekroić na pół. dolną warstwę nasączyć syropem klonowym ( 2 łyzki na szklankę gorącej wody). wyjętą z lodówki śmietankę ubić na sztywno. rozprowadzić śmietankę na dolnej warstwie, posypać startą czekoladą. położyć druga warstwę ciasta, nasączyć, posmarować śmietaną, posypać czekoladą. schłodzić.


Brak komentarzy: