28 lis 2008

11.pyzy z gałką*

składniki:
2 kg ziemniaków**
skrobia ziemniaczana
1 łyzeczka świezo startej gałki muszkatołowej

ziemniaki ugotować w łupinach. przestudzić, obrać, zmielić. włożyć do miski, uklepać. narysować krzyz dzieląc ziemniaki na 4 części. jedną czwartą wyjąć a jej miejsce wypełnić skrobią. (stosunek skrobi do ziemniaków 1:4). dodać gałkę. zagnieść ciasto. formować kulki wielkości dużych orzechów włoskich. gdyby się kleiły oprószyć skrobią. wrzucać na osolony wrzątek. gotować 2-3 min od wypłynięcia.



______________________
*gałka muszkatołowa to nasiona muszkatołowca korzennego. Kształt gałki jest lekko podłużny o wymiarach 20-30 mm długości i 15-18 mm szerokości. Przyprawa ceniona ze względów smakowych oraz zdrowotnych. W kuchni gałka muszkatołowa stosowana jest do przyprawiania mięś, bigosów, dań ze skorupiaków, a także do pierników i deserów. W medycynie znalazła zastosowanie w zwalczaniu reumatyzmu, wzdęć i zaburzeń oskrzelowych.
**ziemniaki odmiany lord, bardzo kleiste.



Brak komentarzy: