szklanka quinoy*
2 łyłżki masła
szklanka cieciorki
1 średnia cebula
2 garści suszonych grzybów
1 ząbek czosnku
oliwa
grzyby namoczyć na noc. zmienić wodę, zalać trzema szklankami wody i gotować do miekkości. cieciorkę ugotować. quinoę zalać wodą (2 szklanki), dodać masło i gotowac ok 15 minut mieszając.
gdy grzyby będą gotowe, wyjąć z wywaru, pokroić w paseczki. wywaru nie wylewać! cebulę i zmiażdzony czosnek smażyć na oliwie a następnie wlać wywar z grzybów i pokrojone grzyby, dusić kwadrans. połozyć cieciorkę na quinoę, polać sosem grzybowym.
_________________
*Komosa ryżowa (Chenopodium quinoa), znana też jako quinoa czy quinua jest prastarą rośliną uprawną Andów. Była podstawą wyżywienia w państwie Inków. Ziarno jest niezwykle bogate w wysokowartościowe białko, które zawiera wszystkie aminokwasy niezbędne dla człowieka, oraz w sole mineralne i witaminy, co czyni ją idealnym składnikiem zrównoważonego odżywiania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz