22 sie 2009

99. nalewka opalowa*





składniki:
1/2 kg śliwek odmiana opal bez pestek
szklanka cukru
2 szklanki wódki

składniki zamknąć w słoiku (najpierw pozbawić śliwki pestek), w ciemności. potrząsać raz na tydzień by wymieszał się cukier. po minimum pól roku zlać do butelek. im dłużej czeka na spożycie, tym lepiej.
___________________________
*opal - Odmiana szwedzka, powstała ze skrzyżowania 'Renkloda Ulena' i 'Early Favourite'. Drzewo rośnie silnie. Tworzy szerokostożkowatą, dość zagęszczoną koronę. Skórka owocu początkowo żółto-zielona, a w pełnej dojrzałości żółta, z fioletowo-niebieskim rumieńcem. Miąższ żółty, soczysty, smaczny, dobrze odchodzi od miąższu. Średnia wrażliwość na mróz i na choroby. Odmiana samopylna.

moja propozycja

2 komentarze:

grazyna pisze...

O! Prawie jak śliwowica! Na pewno pyszna :)

Ania Włodarczyk vel Truskawka pisze...

Ojejciu, one sa bezpestkowe, tak całkiem?!