29 gru 2008

31. wybitnie łatwy piernik


przepis na ten jakże łatwy piernik znalazłam na blogu white plate (dostępny TU). przepis zmodyfikowałam zmieniając rodzaj mąki i dając więcej przyprawy do piernika.
składniki:
Proporcja na 2 ciasta: jedno kilogramowe, jedno półkilogramowe

3/4 szklanki cukru
1 szklanka wody
1 szklanka oleju
2,5 szklanki mąki orkiszowej drobnej
1 łyżeczka sody
1 łyżka mieszanki przyprawy do piernika
1 łyżeczka mielonego imbiru
225 g miodu (lub melasy albo mieszanki tego i tego)
3 średnie jajka

a później robiłam wszystko jak w oryginale. cytuję: Piekarnik nagrzej do 180 st C.
Dwie keksówki* (jedna na 450 g, druga na 900 g) natłuść i wyłóż papierem do pieczenia.
Zmieszaj ze sobą wszystkie składniki, dając mąkę w takiej ilości, by powstało ciasto jak płynna śmietana (używam zwykle ok. 2,5 szklanki - przyp. Liski)Wlej do form i jeśli chcesz ułóż na wierzchu jabłka i orzechy.Piecz mniejsze ciasto ok. 50 minut, większe ok. 1 godziny i 15 minut.
Wierzch powinien być mocny i sprężysty w dotyku.Wyjmij z piekarnika, pozostaw 5 minut w formie, następnie wyłóż na ażurowy stelaż do ostudzenia. Opakuj szczelnie w folię aluminiową i pozostaw w niej przez kilka dni przed podaniem, żeby skruszało. koniec cytatu.
wyszło rewelacyjne ciasto, które zniknęło równie szybko jak się zrobiło

4 komentarze:

andzia-35 pisze...

Bardzo fajny i jeszcze z mąki orkiszowej; z chęcią bym spróbowała takiego:)

Majana pisze...

O, ciekawy przepis na piernik :) Musze kiedyś zrobić taki . Pozdrawiam ciepło :)

Waniliowa Chmurka pisze...

Ojej! Taki talerzyk posiada i mój starszy brat-jeszcze z dzieciństwa i kubeczek do kompletu też jest:P
A co do piernika,to przepis ekspresowy ,więc może kiedyś ujży światło dzienne w mojej kuchni:P
www.waniliowachmurka.blox.pl -Pozdrawiam i zapraszam cieplutko!:)

Majana pisze...

Dużo szczęścia w Nowym Roku, samych wspaniałych dni! :))