duża cebula
3 ząbki czosnku
olej z pestek winogron
czubata łyzka garam masala***
2 duze albo 3 małe pomidory
25 dag czerwonej soczewicy
3 szklanki wody
cebulę drobno pokroić, zeszklić. dodać wyciśnięty czosnek, posolić. dodać garam masalę, wymieszać. dolać wodę. sparzyć pomidory, obrać ze skórki, drobno pokroić. wrzucić pomidory i soczewicę (nieugotowana wcześniej!) i dusić, aż konsystencja będzie gęsta. idealne danie na zimowe dni.
____________________________
*dhal jest popularnym hinduskim daniem o konsystencji gęstej zupy.
** sprawdzone na innej ciężarnej niz te od bigosu.
*** Garam masala (गरम मसाला w hindi) jest przyprawą wywodzącą się z Indii. Jest to drobno mielona mieszanka, w której skład wchodzą: goździki, gałka muszkatołowa, cynamon, kmin rzymski, kolendra, koper włoski, czarny pieprz i kozieradka.
Karpatka z biszkoptem
5 dni temu
2 komentarze:
o, a ja wlasnie wczoraj kupilam nowa paczke garam masala :))
moj dhal wyglada zupelnie inaczej...
Prześlij komentarz