31 paź 2009

118. lavash*




składniki:
1 łyżeczka suszonych drożdży
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka cukru
125 ml ciepłej wody
185 g mąki (dałam orkiszową)
2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki mielonej ostrej papryki
1/4 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
1 białko jajka lekko ubite
sezam, mak, kminek do posypania

połącz drożdże z miodem i cukrem, wlej wodę, wymieszaj, przykryj, odstaw na kwadrans w ciepłe miejsce. przesiej suche składniki do miski. dodaj zaczyn i zagnieć ciasto, wyrabiaj około 2 minuty. włóż do natłuszczonej miski, przykryj i wstaw do lodówki na 45 minut. ponownie wyrabiaj ciasto, aż będzie całkowicie gładkie. podziel na dwie części i rozwałkuj tak, by powstały prostokąty o wymiarach 13x60 cm. nakłuj ciasto widelcem, posmaruj lekko białkiem, okrój każdy prostokąt na 16 trójkątów, posyp ziarnami. piecz 10 minut w średnio nagrzanym piekarniku.

oryginalny przepis pochodzi z książki podróże kulinarne, kuchnia arabska.
_____________________________
* po wpisaniu w google lavash wyskakuje inny rodzaj pieczywa :)
nie trzymałam się zaleceń centymetrowych podanych w przepisie.

3 komentarze:

majana pisze...

Jakie fajne trójkąciki:) Slicznie wyglądają, ciekawa jestem smaku.
Pozdrawiam:)

mirosix pisze...

Lavash to chleb perski, nie arabski, ale ten przepis ktory podajesz nie przypomina tego perskiego chlebka. Lavash raczej nie zawiera miodu. W ksiazce "Zupa z Granatow" Marshy Mehran mozna znalezc przepis na perski lavash. Serdecznie pozdrawiam

mirosix pisze...

Nie zawiera tez papryki ani pieprzu.