15 paź 2009

116. czerwona kapusta słodko - kwaśna



składniki:
średniej wielkości kapusta czerwona
2 łyżki oleju
1 cebula
2 jabłka
4 łyżki czerwonego wina lub octu owocowego (dałam jabłkowy)
2 łyżki cukru
garść rodzynek
woda

rozgrzać olej. wrzucić drobno pokrojoną cebulę i podsmażyć do lekkiego zarumienienia. obrane jabłka pokroić na cienkie plasterki, dodać do cebuli, smażyć 2-3 minuty. kapustę poszatkować, wrzucić do rondla. dodać pozostałe składniki, wlać szklankę wody. dusić co jakiś czas mieszając. po około 30 minutach, gdy woda odparuje kapusta jest gotowa. niesamowity smak!


moja propozycja:


6 komentarzy:

grazyna pisze...

Czerwoną kapustę uwielbiam! Właśnie zrobiłam z niej sałatkę :)

majana pisze...

Bardzo lubię czerwoną kapustkę!Ma piękny kolor i jest pyyyszna :))

wegetarinka pisze...

robię kapustę w podobnym smaku, tylko zapiekam ją z jabłkiem, pyszności :)

ewelina pisze...

Dziś zrobiłam i mogę powiedzieć: ta czerwona kapusta jest pyszna!!! Mogłabym ją jeść i jeść...

Marek pisze...

Czerwona Kapustka :D Kolejny znakomity przepis!

hajduczek pisze...

Też dziś zrobiłam taką kapustę, ale jednak dodałam też trochę soli. Czy brak soli w Twoim przepisie jest zamierzony? A jeśli tak, to czy bez soli taka kapusta da się zjeść? Ja soli nie nadużywam, ale jednak moje podniebienie potrzebuje odrobiny jej smaku.
Pozdrawiam!