składniki:
średniej wielkości kapusta czerwona
2 łyżki oleju
1 cebula
2 jabłka
4 łyżki czerwonego wina lub octu owocowego (dałam jabłkowy)
2 łyżki cukru
garść rodzynek
woda
rozgrzać olej. wrzucić drobno pokrojoną cebulę i podsmażyć do lekkiego zarumienienia. obrane jabłka pokroić na cienkie plasterki, dodać do cebuli, smażyć 2-3 minuty. kapustę poszatkować, wrzucić do rondla. dodać pozostałe składniki, wlać szklankę wody. dusić co jakiś czas mieszając. po około 30 minutach, gdy woda odparuje kapusta jest gotowa. niesamowity smak!
średniej wielkości kapusta czerwona
2 łyżki oleju
1 cebula
2 jabłka
4 łyżki czerwonego wina lub octu owocowego (dałam jabłkowy)
2 łyżki cukru
garść rodzynek
woda
rozgrzać olej. wrzucić drobno pokrojoną cebulę i podsmażyć do lekkiego zarumienienia. obrane jabłka pokroić na cienkie plasterki, dodać do cebuli, smażyć 2-3 minuty. kapustę poszatkować, wrzucić do rondla. dodać pozostałe składniki, wlać szklankę wody. dusić co jakiś czas mieszając. po około 30 minutach, gdy woda odparuje kapusta jest gotowa. niesamowity smak!
6 komentarzy:
Czerwoną kapustę uwielbiam! Właśnie zrobiłam z niej sałatkę :)
Bardzo lubię czerwoną kapustkę!Ma piękny kolor i jest pyyyszna :))
robię kapustę w podobnym smaku, tylko zapiekam ją z jabłkiem, pyszności :)
Dziś zrobiłam i mogę powiedzieć: ta czerwona kapusta jest pyszna!!! Mogłabym ją jeść i jeść...
Czerwona Kapustka :D Kolejny znakomity przepis!
Też dziś zrobiłam taką kapustę, ale jednak dodałam też trochę soli. Czy brak soli w Twoim przepisie jest zamierzony? A jeśli tak, to czy bez soli taka kapusta da się zjeść? Ja soli nie nadużywam, ale jednak moje podniebienie potrzebuje odrobiny jej smaku.
Pozdrawiam!
Prześlij komentarz