25 lut 2009

64. szczi z kapusty kwaszonej*



składniki;
70 dag kapusty kwaszonej
1,5 litra wywaru z włoszczyzny
3 średnie marchewki
2 średnie pietruszki
1 średnia cebula
szklanka soku pomidorowego
oliwa z oliwek
sól, pieprz

kapustę pokroić, zalać wywarem, przykryć i gotować na małym ogniu ok 90 minut. marchew, pietruszkę zetrzeć, cebulę drobno pokroić i wraz z oliwą i sokiem pomidorowym krótko podsmażyć na patelni. na kwadrans przed końcem duszenia kapusty dodać smażone warzywa. doprawić do smaku sola i pierzem, gotować jeszcze 5 minut.
__________________
oryginalny przepis pochodzi z książki marty orłowskiej kuchnia rosyjska. wg przepisu zupę podaje się ze śmietaną i zielenina (szczypiorek, pietruszka, koperek). obawiałam się, że zupa bez ziemniaków będzie ''cienka'' tymczasem okazała się sycąca.

moja propozycja


Brak komentarzy: