23 lut 2009

63. supełki* (na podstawie przepisu dorotus76)



oryginalny przepis pochodzi z rewelacyjnego bloga moje wypieki. wklejam poniżej. a jeszcze poniżej moje uwagi.

Składniki na około 25 gniazdek (zależy od wielkości szprycy):

  • 20 dag mąki (dałam orkiszową typ 630)
  • 10 dag masła
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

W garnku zagotować szklankę wody z masłem i szczyptą soli. Zmniejszyć ogień i na wrzątek jednym ruchem wsypać przesianą mąkę, cały czas energicznie mieszając. Ucierać ciasto, aż będzie gładkie i zacznie odstawać od ścianek garnka. Ostudzić. Ciasto zmiksować z wbijanymi kolejno jajkami. Przełożyć do szprycy cukierniczej. Z papieru pergaminowego wyciąć kwadraty o boku około 10 cm, posmarować je olejem. Na każdy wycisnąć kółka ciasta o średnicy 6 - 7 cm (można też najpierw wyłożyć je na papier, a potem wyciąć - jest chyba szybciej ;). Olej rozgrzać w szerokim rondlu. Partiami wkładać pączki (papierem do góry, a po 1 minucie go usunąć - lekko odchodzi). Smażyć 4 - 5 minut z każdej strony, olej powinien mieć temperaturę około 180ºC. Wyjąć, osączyć na bibule.

______________

*supełki wyszły mi zamiast pączków z powodu nie posmarowania pergaminu tłuszczem. aby nie opisywać całej historii wspomnę, że ostatecznie wyciskałam ciasto z rękawa cukierniczego (wszystko się brudzi jak go używam, auuu) wprost na tłuszcz. zamiast cudnych pączków smażyły się supełki i zawijaski. a, zrezygnowałam z glazury która występuje w oryginalnym przepisie.

moja propozycja:


4 komentarze:

asieja pisze...

zawijaski też są cudne :-)

Mafilka pisze...

Ja to chyba bym się do tego cucu nie zabrała. Za dużo prac ręcznych ;)
Pozdrawiam :-)

Hanna Mi pisze...

Wyglądaja jak tak zwane 'gniazdo' na bank forma nie ujęła nic ze smaku. :-)

Anonimowy pisze...

heh, czasem pomyłka pomaga. wyszły Ci superoryginalne i teraz wszyscy wiemy, jaka jesteś kreatywna :) extra - tego jeszcze nie było! :)