Składniki na 24 średniej wielkości pączki:
- 1 i 1/3 szklanki ciepłego mleka/ dałam sojowe
- 1 paczka drożdży suchych (7 g) lub 14 g świeżych
- 2 łyżki miękkiego lub roztopionego masła
- 2/3 szklanki cukru/ dałam fruktozę
- 2 jajka
- 5 szklanek mąki pszennej (można część zastąpić np. mąką razową)/ dałm 4 szklanki mąki orkiszowej typ 630
- 1 łyżeczka soli
- 100 g masła, roztopionego
- 1,5 szklanki drobnego cukru (caster sugar)/ dałam fruktozę
- 1 łyżka cynamonu (jeśli nie lubicie, można pominąć)
Suche drożdże rozpuścić w letnim mleku, odstawić na 10 minut (w przypadku świeżych wcześniej trzeba zrobić rozczyn). Po tym czasie do mleka dodać masło (jeśli roztopione, to ochłodzone) i cukier. Wmieszać roztrzepane jajka, dodać mąkę i sól, wyrobić. Można sobie pomóc mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego. Ciasto powinno być gładkie, elastyczne, nie klejące. Odstawić przykryte w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Po tym czasie ciasto wyjać, krótko wyrobić, rozwałkować na grubość około 13 mm. Większą szklanką wycinać koła, mniejszą foremką wycinać dziurki, by powstał kształt oponek. Układać na blaszce (wysmarowanej masłem, wysypanej kaszą manną lub na papierze do pieczenia). Przykryć, pozostawić do napuszenia na 45 minut w ciepłym miejscu.
Piec w temperaturze 180ºC około 8 - 10 minut (lepiej sprawdzić już po 8 minutach, nie chcemy bowiem, by pączki były zbyt suche ;).
Jeszcze w czasie pieczenia pączków roztopić masło, cukier wymieszać z cynamonem.
Pączki po upieczeniu przestudzić około 2 minut, potem zanurzać w maśle, z każdej strony, obtoczyć w cukrze, odłożyć na kratkę.
___________________
jako minipączki upiekłam negatywy dziurek z dużych pączków. duże pączki spędziły noc w wilgotnym miejscu,w efekcie cukier rozpuścił się.
*modyfikacja dotyczy: mleka, mąki i cukru. dałam odpowiednio: sojowe, orkiszową, fruktozę.
moja propozycja
2 komentarze:
błyszczące i piękne :-)
Jakie fajniutkie!:)
Prześlij komentarz