22 lut 2009

62. kasza manna deserowa



składniki:
6 łyżek masła ghee
3 goździki
3 ziarna kardamonu
8 łyżek kaszy manny
1/2 łyżeczki szafranu
2 łyżki cukru muscavados
300 ml wody
300 ml mleka / dałam sojowe

do rondla włożyć masło i topić je na średnim ogniu. dodać goździki i kardamon, zmniejszyć ogień. dodać kaszę i smażyć aż ściemnieje. dodać szafran i cukier, dokładnie wymieszać. wlać wodę i mleko, ciągle mieszając smażyć kaszę, aż zmięknie. zjadać na ciepło

_________________________
w oryginalnym przepisie było 10 łyżek cukru (!) i rodzynki oraz do wiórki kokosowe, migdały i pistacje w roli ozdobników. oryginalny przepis w książce shehzad husain kuchnia indyjska.

moja propozycja

6 komentarzy:

olalala pisze...

Mniam :). Wprosiłabym się na miseczkę takiej kaszy. Uwielbiam takie deserki :).

aga-aa pisze...

przypomina mi to halave, bardzo lubię
jednak kaszę prażę na suchej patelni

majana pisze...

Kaszkę mannę bardzo lubię! :)

Zwegowani.pl pisze...

no proszę, tak niewiele trzeba, by stworzyć coś pysznego!
pozdrawiam zwolenniczkę wegeprzysmaków :)
Ally

Olciaky pisze...

pycha! uwielbiam kaszę manną:) na mleczku

asieja pisze...

wygląda tak smakowicie
skusiłabym się,
bo manna uwielbiam :-)