
składniki:
6 łyżek masła ghee
3 goździki
3 ziarna kardamonu
8 łyżek kaszy manny
1/2 łyżeczki szafranu
2 łyżki cukru muscavados
300 ml wody
300 ml mleka / dałam sojowe
do rondla włożyć masło i topić je na średnim ogniu. dodać goździki i kardamon, zmniejszyć ogień. dodać kaszę i smażyć aż ściemnieje. dodać szafran i cukier, dokładnie wymieszać. wlać wodę i mleko, ciągle mieszając smażyć kaszę, aż zmięknie. zjadać na ciepło
_________________________
w oryginalnym przepisie było 10 łyżek cukru (!) i rodzynki oraz do wiórki kokosowe, migdały i pistacje w roli ozdobników. oryginalny przepis w książce shehzad husain kuchnia indyjska.
moja propozycja
6 łyżek masła ghee
3 goździki
3 ziarna kardamonu
8 łyżek kaszy manny
1/2 łyżeczki szafranu
2 łyżki cukru muscavados
300 ml wody
300 ml mleka / dałam sojowe
do rondla włożyć masło i topić je na średnim ogniu. dodać goździki i kardamon, zmniejszyć ogień. dodać kaszę i smażyć aż ściemnieje. dodać szafran i cukier, dokładnie wymieszać. wlać wodę i mleko, ciągle mieszając smażyć kaszę, aż zmięknie. zjadać na ciepło
_________________________
w oryginalnym przepisie było 10 łyżek cukru (!) i rodzynki oraz do wiórki kokosowe, migdały i pistacje w roli ozdobników. oryginalny przepis w książce shehzad husain kuchnia indyjska.
moja propozycja
6 komentarzy:
Mniam :). Wprosiłabym się na miseczkę takiej kaszy. Uwielbiam takie deserki :).
przypomina mi to halave, bardzo lubię
jednak kaszę prażę na suchej patelni
Kaszkę mannę bardzo lubię! :)
no proszę, tak niewiele trzeba, by stworzyć coś pysznego!
pozdrawiam zwolenniczkę wegeprzysmaków :)
Ally
pycha! uwielbiam kaszę manną:) na mleczku
wygląda tak smakowicie
skusiłabym się,
bo manna uwielbiam :-)
Prześlij komentarz