3 lut 2009

54. Tippaleivät


Składniki:

2 jajka
2 łyżeczki fruktozy
1 łyżeczka soli
szklanka mleka /dałam sojowe
szklanka mąki orkiszowej białej
1/2 łyżeczki wanilii
olej roślinny lub kokosowy

miksujemy jajka i cukier (ale nie ubijamy), dodajemy pozostałe składniki i mieszamy do uzyskania gładkiego, rzadkiego ciasta. ciasto przekładamy do tubki zrobionej z papieru lub do specjalnej szprycki** na gorący olej wyciskamy ciasto w taki sposób, aby utworzyło się nam ciastko przypominające gniazdo ptaka. gdy ciastka zrobią się brązowawe (ale nie czarne!) zdejmujemy je na talerz, który uprzednio wyłożyliśmy papierowymi ręcznikami (to po to, żeby nadmiar tłuszczu obciekł). na patelni placki pięknie puchną ale potem uchodzi z nich życie. na koniec zimne ciastka obsypujemy cukrem pudrem.***
___________________
*tradycyjne fińskie ciastka pierwszomajowe
** tak mówi przepis z netu. ale nie polecam; ciasto jest rzadkie i zalewa wszystko. wlewałam na patelnie łyżką chochlą.
*** nie mam w domu cukru pudru

moja propozycja

2 komentarze:

Agata Chmielewska (Kurczak) pisze...

bardzo fajnie sie prezentują, w smaku musiały być obłędne :)

asieja pisze...

na początku jak zobaczyłam zdjęcie to skojarzyłam sobie z suszonymi jabłkami (-;