składniki:
200 g ryżu jaśminowego (suchego)
4 jajka
2 czubate łyżki melasy trzcinowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g rozpuszczonego masła
6 łyżek mąki orkiszowej drobnej
ryż ugotować. żółtka dobrze wymieszać z melasą. następnie dodać zimny ryż, mąkę, proszek, masło, wymieszać. z białek ubić pianę. delikatnie wymieszać z masą ryżową. piec ok 45 minut w 180 stopniach.
200 g ryżu jaśminowego (suchego)
4 jajka
2 czubate łyżki melasy trzcinowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g rozpuszczonego masła
6 łyżek mąki orkiszowej drobnej
ryż ugotować. żółtka dobrze wymieszać z melasą. następnie dodać zimny ryż, mąkę, proszek, masło, wymieszać. z białek ubić pianę. delikatnie wymieszać z masą ryżową. piec ok 45 minut w 180 stopniach.
3 komentarze:
Nigdy nie jadłam takiego ciasta, wygląda zdrowo i pysznie :)
ale świetny pomysł!
ja tez nigdy nie jadłam ryżowego ciasta.
wato spróbowac.
czy make orkiszowa mozna zastapic inna bezglutenową? jak myslisz?
chyba spróbuje i dam znac :)
a czy ten ryz jasminowy jest konieczny? mam chyba inny ciemny.
Prześlij komentarz