30 cze 2009

87. zupa z rzodkiewki i czarnego ryżu




składniki:
3 marchewki
2 pietruszki
pół średniego selera
kawałek pora
2 pęczki rzodkiewek
2 szklanki ugotowanego wcześniej czarnego ryżu
listek laurowy
papryka słodka mielona
kawałek kombu lub wakame albo nori
oliwa z oliwek
natka

do wrzątku wrzucić marchew, pietruszkę i selera. następnie dodać pora, ziele i szczyptę papryki oraz umyte, pokrojone na ćwiartki rzodkiewki (3-4 odkładamy do dekoracji). teraz pora na glona. po chwili przerwy oliwa. gotujemy pod przykryciem około godziny. wyjmujemy warzywa z zupy i miksujemy (rzodkiewki straciły kolor). zmiksowane warzywa dodajemy do wywaru. wsypujemy ryż, mieszamy. na talerzu zdobimy świeżo tartą rzodkiewka i natką.

moja propozycja

Brak komentarzy: