13 cze 2009

86. zupa z ciecierzycą i jęczmieniem.



składniki:
3 marchewki
2 pietruszki
pół średniego selera
kawałek pora
2 szklanki ugotowanej wcześniej ciecierzycy
2 szklanki ugotowanego wcześniej ziarna jęczmienia
listek laurowy
papryka słodka mielona
kawałek kombu lub wakame albo nori
oliwa z oliwek

do wrzątku wrzucić marchew, pietruszkę i selera. następnie dodać pora, ziele i szczyptę papryki. w trzecim wrzucie do gara wskakuje ciecierzyca i glon. w kolejnej turze jęczmień a na szarym końcu oliwa. gotujemy pod przykryciem około godziny. podajemy z koprem (bo koper jest pyszny!)

moja propozycja

5 komentarzy:

Gosia Oczko pisze...

Ooo! już mi się podoba! Też zrobię :)

Majana pisze...

O tak Siostra już się połasiła hy hy ;) No,ale się nie dziwię, bo zupka wygląda pyyyszniutko :)

Icantbelieveitsvegan pisze...

gdzie kupujesz jęczmień? na targu? z mojego doświadczenia wynika, że trudno dostać jęczmień albo pszenicę w stanie surowym.
Pozdrawiam:)

twojadoula pisze...

kupuje w necie. w sklepie co się zowie zdrowa żywność, z krakowa.

Agata Chmielewska (Kurczak) pisze...

z ciecierzycą! mniam! Oczko jak zrobisz to sie podziel