30 cze 2009

87. zupa z rzodkiewki i czarnego ryżu




składniki:
3 marchewki
2 pietruszki
pół średniego selera
kawałek pora
2 pęczki rzodkiewek
2 szklanki ugotowanego wcześniej czarnego ryżu
listek laurowy
papryka słodka mielona
kawałek kombu lub wakame albo nori
oliwa z oliwek
natka

do wrzątku wrzucić marchew, pietruszkę i selera. następnie dodać pora, ziele i szczyptę papryki oraz umyte, pokrojone na ćwiartki rzodkiewki (3-4 odkładamy do dekoracji). teraz pora na glona. po chwili przerwy oliwa. gotujemy pod przykryciem około godziny. wyjmujemy warzywa z zupy i miksujemy (rzodkiewki straciły kolor). zmiksowane warzywa dodajemy do wywaru. wsypujemy ryż, mieszamy. na talerzu zdobimy świeżo tartą rzodkiewka i natką.

moja propozycja

13 cze 2009

86. zupa z ciecierzycą i jęczmieniem.



składniki:
3 marchewki
2 pietruszki
pół średniego selera
kawałek pora
2 szklanki ugotowanej wcześniej ciecierzycy
2 szklanki ugotowanego wcześniej ziarna jęczmienia
listek laurowy
papryka słodka mielona
kawałek kombu lub wakame albo nori
oliwa z oliwek

do wrzątku wrzucić marchew, pietruszkę i selera. następnie dodać pora, ziele i szczyptę papryki. w trzecim wrzucie do gara wskakuje ciecierzyca i glon. w kolejnej turze jęczmień a na szarym końcu oliwa. gotujemy pod przykryciem około godziny. podajemy z koprem (bo koper jest pyszny!)

moja propozycja

85. ciasto z truskawkami i museli- kruszonką


składniki:
ciasto: 35 dag maki drobnej orkiszowej, 20 dag masła, 5 dag brązowego cukru, 2 jajka
nadzienie: truskawki*, 2 lyżki masła, łyżka mąki kukurydzianej.
kruszonka: 8 dag mąki orkiszowej drobnej, 8 dag museli 6 płatków, 12 dag masła, 10 dag brązowego cukru, 1 łyżeczka cynamonu.

ciasto: zagnieść składniki

kruszonka: mąkę wymieszać z cukrem, cynamonem i płatkami. dodać masło. posiekać.

ciasto włożyć do formy gdzie czeka już na nie pergamin. posypać mąką kukurydzianą (sos z owoców nie zaleje wtedy nadmiernie ciasta). wyłożyć truskawkami, posypać kruszonką. piec ok 40 min w temperaturze 180 stopni.
_________________
* wyszło mi pół miski (cokolwiek to znaczy). kroiłam truskawki na pół i gęsto układałam na cieście.

84. dhal z koprem.



duża cebula
3 ząbki czosnku
olej z pestek winogron
czubata łyżka garam masala
1 duża marchewka
25 dag czerwonej soczewicy
3 szklanki wody
świeżo siekany koper (dużo)

cebulę drobno pokroić, zeszklić. dodać wyciśnięty czosnek, posolić. dodać garam masalę, wymieszać. dolać wodę. marchew zetrzeć na grubych oczkach, dodać. wrzucić soczewicę (nieugotowana wcześniej!) i dusić, aż konsystencja będzie gęsta. podawać mocno sypiąc koprem. idealne danie na zimniejsze dni.


moja propozycja

4 cze 2009

83. chała



składniki:
3 szklanki mąki orkiszowej typ 630
2 jajka
50 g drożdży
5 łyżek miodu
100 g masła
100ml mleka sojowego
150 ml ciepłej wody

drożdże pokruszyć, dodać łyżkę miodu, odrobinę ciepłej wody, zostawić w cieple. masło rozpuścić. gdy pojawią się bulki zwane pęcherzykami powietrza dodać wodę, mleko, masło, mąkę, miód i żółtka. zagniatać. po ok 5 minutach wyrabiania (ja zagniatam ręcznie) dodać pianę z białek. wymieszać. ponieważ ciasto zrobiło się po tym zabiegu luźne należy dodać jeszcze tyle mąki by nie kleiło się do rąk. odstawić w cieple i ciszy na min 60 minut. zapleść warkocz i piec ok 1 h w 200 stopniach. wstawić też żaroodporne naczynie z wodą.

82. twaróg domowy



składniki:
mleko prosto od krowy, miałam 5 litrów

w niedzielę świeżo udojone. od niedzieli do wtorku w południe stało w wielkiej misce. we wtorek przełożyłam w dwie pieluchy tetrowe i zawiązałam by obciekło. w środę rano miałam gotowe dwie porcje twarogu. żadnych zakwaszaczy, popędzaczy, żadnej obróbki cieplnej. 100% naturalnie