składniki:
ciasto
400g mąki orkiszowej typ 630
1 łyżeczka soli
3 łyżki cukru brązowego
1 łyżeczka suszonych drożdży
3 łyżki oleju z pestek winogron
1 jajko
125 ml ciepłego mleka/dałam sojowe
125 ml ciepłej wody
farsz
3 łyżki roztopionego masła
3 łyżki brązowego cukru
100g pogniecionych płatków migdałów
do  miski wsypać mąkę, sól, cukier i drożdże. wymieszać z tłuszczem i  zrobić wgłębienie. w oddzielnej misce rozmieszać jajko z wodą i mlekiem i  dodać do mąki. mieszać a następnie zagniatać ok 5 minut w razie  potrzeby dodając mąkę. nasmarować miskę olejem, uformowane w kulę ciasto  również, włożyć do miski, przykryć, odstawić na ok 2 godziny.
ciasto  rozwałkować na grubość ok 5mm (wyszedł mi placek o wymiarach 25x60 cm).  posmarować roztopionym masłem. wysypać wymieszanym wcześniej z migdałami. dokładnie zwijać w rulonik i kroić na ok. centymetrowe  kawałki - świetnie sprawdza się tu nożyk do pizzy. układać ślimaczki na blasze obok s,iebie zostawić do wyrośnięcia na ok 30  minut.
piec rozgrzać na 200 stopni, piec ok. 30 minut
_______________
oryginalny przepis zawiera rodzynki i mieści się w książce elizabeth wolf - cohen  kuchnia żydowska
Ciasto marchewkowe z kremem
5 dni temu







7 komentarzy:
Ciekawie wyglądają.
urocze te Twoje slimaczki:)
Podpisuję się pod Agą! Urocze "ślimaczki":) Pzdr Aniado
Śliczne są :))
Porywam jedną bułeczkę:)
Bardzo fajny przepis! Ślimaczki wyglądają cudnie :)
urocze :) lubię migdałowe wypieki :)
ła jakie ładne
Prześlij komentarz