5 wrz 2010

147. tarta brzoskiniowa z migdałami



składniki:
25 dag mąki orkiszowej typ 630
12 dag zimnego masła
szczypta soli
5 łyżek brązowego cukru
1 kg brzoskwini
płatki migdałów do posypania

mąkę posiekaj z masłem, solą i 2 łyżkami cukru. dodaj 3 łyżki zimnej wody i szybko zagnieć gładkie ciasto. zawiń w folię i wstaw na godzinę do lodówki. owoce umyj, wyjmij pestki, pokrój na ćwiartki, zalej 1/3 szklanki wody, dodaj 3 łyżki cukru i gotuj na małym ogniu aż sok od paruje i zrobi się dżem (można zrobić to dzień wcześniej). ciasto cienko rozwałkuj. 2/3 ułóż w formie do tart. spód nakłuj widelcem, wyłóż owocami. z pozostałego ciasta uformuj kratkę, posyp migdałami. pieczenie 45 min/200 stopniach.

10 komentarzy:

Panna Malwinna pisze...

pięknie wyglądają te tarty skryte za kratkami;)

kasiaaaa24 pisze...

Idealna do popołudniowej herbatki :)

Waniliowa Chmurka pisze...

Świetna, przypomina Mi Linzer Torte

Karmel-itka pisze...

migdały z brzoskwiniami - bardzo lubię to połączenie. strasznie mi smakuje, a jako taka cudowna tarta, to istna rozkosz ;] cudowna tarta!

Anonimowy pisze...

Przepięknie wygląda...

Pozdrawiam!

Majana pisze...

Wspaniale wygląda! Brzoskwinie i migdały - to musi smakować rewelacyjnie!
Pozdrowienia:)

Paula pisze...

brzoskwinie i migdały... mniam

dorota20w pisze...

wspaniale się prezentuje !

Tylko Spróbuj pisze...

Piękne, domowe ciasto! mam ochotę skubnąć kawałek.. choć malutki :)

margot pisze...

bardzo apetyczne