składniki:
25 dag mąki orkiszowej typ 630
12 dag zimnego masła
szczypta soli
5 łyżek brązowego cukru
1 kg brzoskwini
płatki migdałów do posypania
mąkę posiekaj z masłem, solą i 2 łyżkami cukru. dodaj 3 łyżki zimnej wody i szybko zagnieć gładkie ciasto. zawiń w folię i wstaw na godzinę do lodówki. owoce umyj, wyjmij pestki, pokrój na ćwiartki, zalej 1/3 szklanki wody, dodaj 3 łyżki cukru i gotuj na małym ogniu aż sok od paruje i zrobi się dżem (można zrobić to dzień wcześniej). ciasto cienko rozwałkuj. 2/3 ułóż w formie do tart. spód nakłuj widelcem, wyłóż owocami. z pozostałego ciasta uformuj kratkę, posyp migdałami. pieczenie 45 min/200 stopniach.
25 dag mąki orkiszowej typ 630
12 dag zimnego masła
szczypta soli
5 łyżek brązowego cukru
1 kg brzoskwini
płatki migdałów do posypania
mąkę posiekaj z masłem, solą i 2 łyżkami cukru. dodaj 3 łyżki zimnej wody i szybko zagnieć gładkie ciasto. zawiń w folię i wstaw na godzinę do lodówki. owoce umyj, wyjmij pestki, pokrój na ćwiartki, zalej 1/3 szklanki wody, dodaj 3 łyżki cukru i gotuj na małym ogniu aż sok od paruje i zrobi się dżem (można zrobić to dzień wcześniej). ciasto cienko rozwałkuj. 2/3 ułóż w formie do tart. spód nakłuj widelcem, wyłóż owocami. z pozostałego ciasta uformuj kratkę, posyp migdałami. pieczenie 45 min/200 stopniach.
10 komentarzy:
pięknie wyglądają te tarty skryte za kratkami;)
Idealna do popołudniowej herbatki :)
Świetna, przypomina Mi Linzer Torte
migdały z brzoskwiniami - bardzo lubię to połączenie. strasznie mi smakuje, a jako taka cudowna tarta, to istna rozkosz ;] cudowna tarta!
Przepięknie wygląda...
Pozdrawiam!
Wspaniale wygląda! Brzoskwinie i migdały - to musi smakować rewelacyjnie!
Pozdrowienia:)
brzoskwinie i migdały... mniam
wspaniale się prezentuje !
Piękne, domowe ciasto! mam ochotę skubnąć kawałek.. choć malutki :)
bardzo apetyczne
Prześlij komentarz