składniki:
4-5 jabłek
1.5 szklanki mąki orkiszowej typ 630
5 łyżeczek mąki ziemniaczanej
8 dag masła
1,7 szklanki brązowego cukru
2 jajka
2 łyżki mleka (dałam sojowe)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki soli
jabłka obrać, oczyścić, pokroić w grubą kostkę. mąki przesiać, dodać proszek do pieczenia, sól i masło. rozcierać palcami aż powstanie kruszonka. dodać jabłka cukier, rozbełtane z mlekiem jajka. wymieszać, przełożyć do natłuszczonej tortownicy. piec 45 min w 180 stopniach.
______________________
przepis oryginalny w
kulinarnym atlasie świata nr 7/8, rok nieznany
2 komentarze:
Heh bardzo podoba mi się nazwa :) A szarlotka wyglada super
Fajna szarlotka :) A my lubimy szarlotki :))
Pozdrawiam!:)
Prześlij komentarz