26 lis 2009

125. pierniki klasztorne, ciasto. propozycja córki



składniki:
50 dag mąki orkiszowej typ 630
20 dag miodu
20 dag cukru brązowego
80 dag masła
50 g mielonych migdałów
czubata łyżka przyprawy piernik0wej
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia

wsypujemy na suchą patelnie 2 łyżki cukru, rumienimy, dolewamy 2 łyżki wody, mieszamy. dodajemy miód i resztę cukru. gotujemy, wsypujemy przyprawę, mieszamy, zdejmujemy z ognia. przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia i migdały oraz pokrojone masło i rozbełtane jajka. zagniatamy miękkie ciasto, zawijamy w folie i wkładamy do lodówki na 2 tygodnie.
cdn
moja propozycja

3 komentarze:

majana pisze...

Nie ma to jak pierniczki:) Moje ciacho tez już zagniecione i czeka w lodówce na swoj czas :)
Pozdrawiam!:)

Nina pisze...

gdzie kupujesz mąkę orkiszową?

agnieszka pisze...

najtańsza mąka orkiszowa w auchan: typ 630 i pp