7 lis 2009

122. kleik ryżowy congee (z makiem)




congee zwany tradycyjne hsi-fan lub wodą ryżową jest w chinach potrawą śniadaniową. jest to wodnista papka lub kleik składający się z garści ryżu, gotowanego na małym ogniu, pod przykryciem z pięcio-, sześciokrotnie większą ilością wody.lapiej gdy jest nadmiar wody niż gdy jest jej za mało. kleik najlepiej gotową w glinianym garnku 4-6 godzin.

składniki:
2 filiżanki ryżu brązowego
12 filiżanek wody
2 łyżki maku

składniki umieścić w garnku, gotową na małym ogniu 4-6 h

właściwości lecznicze: ta prosta zupa ryżowa jest łatwo strawna i łatwo przyswajalna, wzmacnia krew i energię QI, harmonizuje trawienie i ma działanie łagodzące, chłodzące i odżywcze. niemowlętom można podawać odcedzony płyn z congee jako dodatek do pożywienia matki i jako środek leczniczy w przypadku ciężkich chorób. /na podstawie odżywianie dla zdrowia paula pitchforda/

1 komentarz:

Anonimowy pisze...

To znów ja, Anonimowa Anka :D
A czy myślałaś kiedyś o użyciu maszynki do ryżu? Wszystkie kasze, ryże i kleiki sie w niej gotują bezbłędnie same i bez przypalania. :)