14 lis 2009

124. krupnik z kaszą królewską* i ciecierzycą



składniki:
2 szklanki ugotowanej wcześniej ciecierzycy
4 marchewki
2 pietruszki
pół selera
kawałek kombu
ząbek czosnku
200 g kaszy królewskiej
olej lniany
ziele angielskie
kilka kropli octu jabłkowego

zagotować wodę, wrzucić marchew, pietruszkę, seler. w kolejnych wrzutach dodawać czosnek i ziele, po przerwie glon a po następnej ocet. gdy warzywa będą średnio-miękkie dodać kaszę. po ugotowaniu kaszy (ok 5-8 min) dodać ciecierzycę i olej. wyjąć marchew, przetrzeć, ponownie dodać do zupy.
_________________________________________________
*ziarno amarantusa, kasza jaglana, kasza kuskus pełnoziarnista, łamane ziarno orkiszu

3 komentarze:

Małgosia pisze...

W jakich proporcjach zmieszać zboża na kaszę królewską (wiem, że można kupić gotową, ale wolałabym zrobić sama)

agnieszqa pisze...

ja kupuje gotową mieszankę. ale chyba jest wszystko w tej samej ilości.

Anonimowy pisze...

A co to jest ten "glon?