9 lis 2009

123. kasza jaglana* z pieczarkami



składniki:
1 kg pieczarek
2 szklanki kaszy jaglanej
łyżeczka garam masala
1 ząbek czosnku
tłuszcz (masło ghee lub olej z pestek winogron lub pół na pół)

pieczarki pokroić, smażyć na suchej patelni aż puszczą wodę. gdy woda odparuje dodać tłuszcz ( nie wolno przegapić momentu!)., wyciśnięty czosnek i masalę. kaszę zalać wodą (1:3), przykryć, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień. gotować na wolnym ogniu ok 30 minut. po zakończeniu smażenia i gotowania połączyć.
_______________________________________
*kasza jaglana, proso. właściwości lecznicze:natura termiczna ochładzająca, smak słodki i słony, działanie moczopędne, wzmacnia nerki, wpływa korzystnie na żołądek i śledzionę -trzustkę, równoważy nadkwasotę, odświeża oddech rzez powstrzymanie rozwoju bakterii w ustach, działa przeciwgrzybiczo - jest jednym z najlepszych zbóż dla cierpiących na drożdżycę.pomocne także podczas biegunki, przy wymiotach, niestrawności, cukrzycy. ze względu na alkaliczną naturę gotuje się bez soli / na podstawie odżywianie dla zdrowia paul pitchford/



1 komentarz:

Majana pisze...

Lubię kaszę jaglaną, ale dawno jej nie jadłam. Podoba mi się taka propozycja podania:)