30 wrz 2010

149. ślimaki migdałowe




składniki:
ciasto
400g mąki orkiszowej typ 630
1 łyżeczka soli
3 łyżki cukru brązowego
1 łyżeczka suszonych drożdży
3 łyżki oleju z pestek winogron
1 jajko
125 ml ciepłego mleka/dałam sojowe
125 ml ciepłej wody

farsz
3 łyżki roztopionego masła
3 łyżki brązowego cukru
100g pogniecionych płatków migdałów

do miski wsypać mąkę, sól, cukier i drożdże. wymieszać z tłuszczem i zrobić wgłębienie. w oddzielnej misce rozmieszać jajko z wodą i mlekiem i dodać do mąki. mieszać a następnie zagniatać ok 5 minut w razie potrzeby dodając mąkę. nasmarować miskę olejem, uformowane w kulę ciasto również, włożyć do miski, przykryć, odstawić na ok 2 godziny.
ciasto rozwałkować na grubość ok 5mm (wyszedł mi placek o wymiarach 25x60 cm). posmarować roztopionym masłem. wysypać wymieszanym wcześniej z migdałami. dokładnie zwijać w rulonik i kroić na ok. centymetrowe kawałki - świetnie sprawdza się tu nożyk do pizzy. układać ślimaczki na blasze obok s,iebie zostawić do wyrośnięcia na ok 30 minut.
piec rozgrzać na 200 stopni, piec ok. 30 minut
_______________
oryginalny przepis zawiera rodzynki i mieści się w książce elizabeth wolf - cohen kuchnia żydowska

25 wrz 2010

148. kulki ziemniaczane



składniki:
2 kg ziemniaków
3 jajka
2 duże cebule
5 łyżek oleju
4 łyżki bułki tartej

ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać, utłuc tłuczkiem. drobno pokrojona oliwę zeszklić na oleju. do ziemniaków dodać wszystkie składniki. wymieszać, ale bez szczególnego zaangażowania. z masy formować kulki wielkości jajka. układać do formy, piec ok godzinę 200 stopniach

5 wrz 2010

147. tarta brzoskiniowa z migdałami



składniki:
25 dag mąki orkiszowej typ 630
12 dag zimnego masła
szczypta soli
5 łyżek brązowego cukru
1 kg brzoskwini
płatki migdałów do posypania

mąkę posiekaj z masłem, solą i 2 łyżkami cukru. dodaj 3 łyżki zimnej wody i szybko zagnieć gładkie ciasto. zawiń w folię i wstaw na godzinę do lodówki. owoce umyj, wyjmij pestki, pokrój na ćwiartki, zalej 1/3 szklanki wody, dodaj 3 łyżki cukru i gotuj na małym ogniu aż sok od paruje i zrobi się dżem (można zrobić to dzień wcześniej). ciasto cienko rozwałkuj. 2/3 ułóż w formie do tart. spód nakłuj widelcem, wyłóż owocami. z pozostałego ciasta uformuj kratkę, posyp migdałami. pieczenie 45 min/200 stopniach.

3 wrz 2010

146.wieniec śliwkowy



składniki:
4 jajka
1/2 szklanka cukru brązowego
3 łyżki gorącej wody
1,25 szklanki maki orkiszowej typ 630
6 dag masła
pół łyżeczki proszku do pieczenia
10-15 śliwek

żółtka utrzeć z cukrem i gorącą wodą. ubić sztywną piane z białek. do utartych żółtek dodać mąkę, proszek i wymieszać. pod koniec mieszania dodać stopione, gorące masło. delikatnie wymieszać z pianą. przelać do blaszki (ja piekłam w takiej z kominem na środku - wychodzi wieniec). na cieście ułożyć połówki śliwek. piec ok 1h w 180 stopniach.