3 lip 2009

89. naleśniki z jagodami i imbirem



składniki:
1,5 litra wody gazowanej
3 szklanki mąki orkiszowej typ 630
4 łyżki mąki z nasion amarantusa
szczypta soli
1 łyżka inuliny*
2 jajka
pół słoika jagód
2 łyżki cukru trzcinowego
kawalątek świeżo tartego imbiru.

składniki na ciasto dokładnie wymieszać. usmażyć naleśniki. jagody przesypać cukrem, odstawić. dodać imbir - ale naprawdę troszkę, bo inaczej zagłuszy smak jagód. wymieszać. nakładać na placki, składać w trójkąty. ja lubię jagodyw formie dziewiczej, dlatego nie ugniatam widelcem i nie miksuję. jest to później nieco kłopotliwe odczas jedzenia bo one zaczynaja uciekać.
____________________
*opcja

moja propozycja


5 komentarzy:

Majana pisze...

O mniam, mniam! Naleśniczki z jagódkami - raj na ziemi !:))

emma001 pisze...

To jest własnie to o czym marze ;)
Od tygodni chodza mi po głowie nalesniki z jagodami

Agata Chmielewska (Kurczak) pisze...

za mną też codzą nalesniki z jagodami, a z imbirem musi byc ciekawe połączenie :)

adda73 pisze...

Bardzo smaczne są Twoje naleśniki :) Świetne połączenie imbiru i jagód. Ja bym dodała jeszcze kleksa bitej śmietany :)

Waniliowa Chmurka pisze...

Jaaami!:)
Dziękuję za Twój udział :*