składniki:
paczka macy
2 łyżki oleju z winogron
pół szklanki wywaru z warzyw
2 jajka
macę drobno połamać. można zmielić ale mi się nie chciało. zalać wywarem odstawić do napęcznienia. dodać żółtka i olej, wymieszać. białka ubić na sztywno wymieszać z masą. odstawić na ok godzinę. mokrymi rękoma formować kulki wielkości orzecha włoskiego. wrzucać na wrzątek, gotować ok 20 minut pod przykryciem. w czasie gotowania zwiększają rozmiar. z jednej paczki wychodzi ok 20 sztuk.
__________
*Pesach właśnie trwa :)
paczka macy
2 łyżki oleju z winogron
pół szklanki wywaru z warzyw
2 jajka
macę drobno połamać. można zmielić ale mi się nie chciało. zalać wywarem odstawić do napęcznienia. dodać żółtka i olej, wymieszać. białka ubić na sztywno wymieszać z masą. odstawić na ok godzinę. mokrymi rękoma formować kulki wielkości orzecha włoskiego. wrzucać na wrzątek, gotować ok 20 minut pod przykryciem. w czasie gotowania zwiększają rozmiar. z jednej paczki wychodzi ok 20 sztuk.
__________
*Pesach właśnie trwa :)
3 komentarze:
Niech wam jajeczko dobrze smakuje
bogaty zajączek uśmiechem czaruje
Mały króliczek spełni marzenia,
wiary, radości, miłości, spełnienia !
Radosnych Swiąt :))
kuszą mnie te kulki odkąd zamieściłaś ten wpis, no kuszą no ;)
ciekawie brzmi i wygląda:)
Prześlij komentarz