27 mar 2009

70. zupa z ryżu, soczewicy i czarnej rzepy



składniki:
1 czarna rzepa
1 cebula
1 ząbek czosnku
3 garści czerwonej soczewicy
3 garści czerwonego ryżu
oliwa z oliwek
garam masala do smaku

cebulę wrzucić na rozgrzaną patelnie, poczekać aż zmięknie. trzeba mieć ją na oku, żeby się nie przypaliła. wlać oliwę (nie wiem ile, bo leje na oko, może 8 łyżek?) dodać czosnek i szczyptę soli. rzepę obrać, zetrzeć na grubych oczkach, wrzucić na patelnię. po 5 minutach dodać ryż i zalać wodą tak, by wszystko utonęło ale było widoczne ;) po 10 minutach dosypać soczewicę i dusić pod przykryciem aż ryż wymięknie. w razie potrzeby dolać wody. na koniec przyprawić garam masala.

Brak komentarzy: