2 lip 2010

139. pierogi z truskawkami



składniki:
3 szklanki mąki orkiszowej typ 630
woda
olej z pestek winogron
sól
truskawki

do mąki dodać, 2 łyżki oleju, szczyptę soli i tyle wody by zagnieść elastyczne ciasto. (nigdy ne pamiętam by zmierzyć ilość wody. trzeba dolewać malutkimi porcjami. jakby wyszło za rzadkie zawsze można dosypać mąkę.) rozwałkować, wyciąć koła. umyte truskawki, pokroić na ćwiartki, zostawić na sitku, żeby zredukować sok. małe porcje owocu nakładać na ciasto, zalepiać. wrzucać na wrzątek, o wypłynięciu gotować ok 5-7 minut.


2 komentarze:

majana pisze...

Pyszne to muszą być pierożki. Ja z truskawkammi wszystko uwielbiam:)

Pozdrawiam:)

Paula pisze...

z truskawkami...mniam!